Stedentrip naar Berlijn en geen zin om zelf een lange afstand te rijden met de auto? Dan kun je kiezen tussen de trein of  het vliegtuig. Maar wat is nu de meeste verstandige keus? We vergelijken de trein en het vliegtuig, en zetten alle voor- en nadelen op een rijtje.

Voor dit overzicht kijken we naar de belangrijkste zaken wanneer je een reis naar het buitenland maakt: de kosten, de reistijd, het reiscomfort, en niet onbelangrijk: de klimaateffecten van je reis.

Benieuwd naar onze conclusies? Scroll dan naar onderen voor ons eindoordeel!

De kosten

Of je nu per trein of per vliegtuig reist: de kosten voor een reis naar Berlijn zijn vergelijkbaar. Zowel voor de trein als voor vliegen geldt dat vroeg boeken betekent dat je de goedkoopste tickets kunt vinden. Als je ongeveer een maand van tevoren boekt kun je bij EasyJet bijvoorbeeld nog tickets vinden voor ongeveer € 60 enkele reis, en voor de trein kun je dan nog tickets vinden voor € 39 per stuk. De prijsverschillen bij vliegen zijn echter groot. De trein lijkt iets voordeliger, maar de uiteindelijke prijs hangt vooral af van het moment van boeken en de vluchttijd die je kiest. Een duidelijke winnaar kunnen we op dit aspect dus niet aanwijzen.

Reis je met kinderen? Dan is de trein waarschijnlijk een stuk voordeliger dan vliegen. Tot 14 jaar reizen kinderen namelijk gratis met je mee. In het vliegtuig betaal je al vanaf 4 jaar een extra ticket voor kinderen.

Reistijd

Over de tijd die je in het vliegtuig zit kunnen we kort zijn: die is, vergeleken met de trein, een stuk korter. Een vlucht van Schiphol naar Berlijn duurt gemiddeld ongeveer anderhalf uur. Maar vergeet niet dat dat de vliegtijd zelf is, en dat alle tijd die je nodig hebt om naar het vliegveld te reizen, twee uur van tevoren aanwezig te zijn, boarden en bij aankomst wachten op je bagage hierin niet meegenomen is. Afhankelijk van op welk vliegveld je landt (Berlin Tegel of Berlin Schönefeld) heb je ook zeker nog een half uur nodig om van het vliegveld naar de stad zelf te reizen. Al met al kun jedus gerust enkele uren optellen bij de reistijd per vliegtuig.

De trein doet er ongeveer 6 uur over. Maar na die 6 uur stap je wel meteen uit in het centrum van Berlijn, namelijk op het centraal station, wat op slechts enkele minuten reizen ligt van belangrijke plaatsen als Alexanderplatz of de Brandenburger Tor. Bovendien neem je je bagage zelf mee de trein in, dus je hebt geen extra tijd nodig voor inchecken of om je bagege op te halen bij aankomst.

Onder de streep is de trein nog steeds langzamer dan het vliegtuig. Maar op je totale reis zal het verschil niet veel meer dan een uur bedragen, en daar krijg je wel veel comfort voor terug.

Reiscomfort

Los van de kosten en de reistijd is de manier waarop je reist ook niet onbelangrijk. En daarbij is de trein ruimschoots in het voordeel: de stoelruimte is fors groter dan in het vliegtuig en de stoelen zelf zijn ook beter geschikt voor een lange reisafstand. Iedere stoel heeft een stevig tafeltje en een stopcontact.

Dat is toch wel anders bij het vliegtuig: de stoelruimte is beduidend krapper en in de meeste vliegtuigen naar Berlijn vind je geen stroomaansluiting.

Sta je graag even op tijdens je reis om even de benen te strekken? Geen enkel probleem in de trein, turbulentie zal je niet meemaken. In de treinen naar Berlijn is standaard een restaurant aanwezig waar je warme en koude dranken kunt halen, een kleine snack of zelfs een volwaardige maaltijd.

Klimaat en uitstoot

Laten we er niet omheen draaien: tegenwoordig kunnen we niet de klimaateffecten van vliegen negeren. Vliegen veroorzaakt veel CO2-uitstoot, wat slecht is voor het klimaat (opwarming van de aarde). Daarnaast genereert een vliegtuig ook veel fijnstof, wat met name voor ons leefmilieu slecht is.

De treinen naar Berlijn rijden volledig op groene stroom, die onder meer wordt opgewekt door windmolens en waterkrachtcentrales. Door te reizen per trein in plaats van het vliegtuig draag je bij aan een beter milieu.

En de winnaar is…

Sorry, een duidelijke winnaar is niet aan te wijzen! Wij zijn zelf groot fan van de trein, maar soms is die duurder of komen de tijden ongunstig uit. Maar hetzelfde geldt voor het vliegtuig. Bedenk daarom goed wat voor jou belangrijk is.

Vind je reiscomfort belangrijk, of wil je het klimaat niet te veel belasten? Dan is de trein voor jou de beste keuze. Is snelheid belangrijk? Vliegen is iets sneller, maar het verschil is niet groot. Houd dus vooral ook rekening met de vluchttijd (of treintijden) die voor jou goed uitkomen.

Zijn kosten voor jou een belangrijk aspect? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de trein vaak net zo voordelig (of goedkoper) dan het vliegtuig. Vergeet daarom zeker niet om de trein te overwegen als je op zoek bent naar goedkope tickets naar Berlijn.