Je kunt behoorlijk voordelig met de trein naar Berlijn. Vanaf elk station in Nederland kun je al voor € 39 in het centrum van Berlijn staan, of zelfs voor maar € 19 vanaf de grens. Als je maar weet hoe je deze goedkope treintickets naar Berlijn kunt kopen! Op deze pagina lees je er alles over.

Vanuit Nederland duurt de trein naar Berlijn ongeveer 6 uur met de rechtstreekse intercity. Iedere twee uur vertrekt er uit Amsterdam een trein naar Berlijn, die wordt gereden door NS International en Deutsche Bahn. Daarnaast kun je ook met de ICE reizen die onder meer in Utrecht en Arnhem stopt, dan ben je met een overstap in Duisburg ook snel in Berlijn.

Meteen goedkope treintickets zoeken

Voordelig ticket: boek op tijd

Vanaf elk station in Nederland kun je al voor € 39 enkele reis naar Berlijn reizen. Heb je vrij reizen in Nederland, of woon je vlak bij de grens (Bad Bentheim), dan kun je zelfs nog voordeliger reizen: dan kost een enkele reis maar € 19 (vanaf de Duitse grens). Dit zijn vanaf-prijzen; als de goedkope tickets uitverkocht zijn dan kun je een duurder ticket kopen.

Deze voordelige treintickets zijn goed verkrijgbaar als je ruim op tijd je treinreis boekt. Tickets kun je al 6 maanden van tevoren boeken, en de goedkoopste tickets zijn het snelste uitverkocht, dus hoe eerder je boekt, hoe groter de kans op een voordelig treinkaartje naar Berlijn. Tot ongeveer 6 weken van tevoren is dit meestal geen enkel probleem, en verder is dit afhankelijk van de drukte van je trein. Zeker treinen op vrijdag en in het weekend zijn snel uitverkocht.

Het maakt verder niet uit bij welke webwinkel je je treinticket koopt; de prijs is hetzelfde bij NS International, NMBS Europe of de Deutsche Bahn.

Flexibiliteit en reisvoorwaarden

De meest goedkope treintickets naar Berlijn, die Non-flex of Supersparpreis Europa genoemd worden, zijn erg voordelig maar bieden weinig flexibiliteit. Omboeken of annulueren is bij deze tickets niet toegestaan. Je kunt ook niet met een andere trein reizen dan de trein die op je ticket staat, tenzij je onderweg vertraging opliep (met de trein) buiten jouw schuld.

De iets duurdere tickets worden Mid-flex hebben iets meer mogelijkheden en meer flexibiliteit. Een groot voordeel van deze tickets is dat je reis met het OV in Berlijn inbegrepen is (zowel op de dag van aankomst als de dag van vertrek). Je kunt dus zonder extra kosten met de metro of bus naar je hotel of appartement reizen. Daarnaast is bij deze tickets omboeken toegestaan, maar dit kost je wel € 19 per ticket als je dit wilt doen.

De meeste mogelijkheden krijg je met de Full-flex tickets. Net als bij de Mid-flex tickets heb je gratis OV in Berlijn op je aankomst- en vertrekdag, en daarnaast kun je deze tickets zonder kosten annuleren of wijzigen (tot de dag van vertrek).

Heb je de flexibiliteit van Full-flex en Mid-flex niet nodig, dan is het slim om voor de goedkoopste tickets te kiezen.

Stoelen reserveren

In je ticket is in de tweede klas standaard stoelplaats gereserveerd. Bij drukke treinen heb je dan de kans dat alle zitplaatsen gereserveerd zijn en dat je moet staan. Erg onprettig als je 6 uur in de trein moet zitten! Voor een klein bedrag kun je een stoel reserveren. Wij raden je ten zeerste aan om dat te doen. Je stoel is dan voor de hele rit gegarandeerd. Dit kost je € 4,- per reiziger. Reis je 1e klas, dan is de reservering gratis.

Korting op treintickets Berlijn

Vaak kun je korting krijgen op je treinkaartje naar Berlijn. Heb je vrij reizen binnen Nederland, bijvoorbeeld met een studentenkaart? Dan betaal je alleen voor het treintraject binnen Duitsland, en dat scheelt je minstens 20 euro.

Heb je een voordeelkaart, zoals een Dal Voordeel of een voordeelurenkaart? Als je kaart geldig is krijg je op het Nederlandse deel 40% korting. Geeft dit wel aan bij het boeken en neem je kaart mee (niet inchecken!).

Reis je met kinderen? Dan ben je extra voordelig uit! Kinderen t/m 14 jaar reizen namelijk gratis mee. Tot 4 jaar hebben ze geen eigen ticket nodig. Vanaf 4 jaar kun je ze gratis op je eigen ticket laten zetten. Vanaf 15 jaar betalen ze helaas wel de normale prijs.

Ook als je een Duitse kortingskaart hebt kun je korting krijgen. Als je vaker naar Berlijn gaat kan het lonen om een BahnCard aan te schaffen. Dit is de Duitse variant op de kortingskaart. Voor een relatief laag bedrag krijg je dan 25% korting op al je treintickets.

Voordelige alternatieven voor de trein naar Berlijn

Op zoek naar andere goedkope manieren om naar Berlijn te reizen? Je kunt ook met de bus naar Berlijn. Flixbus rijdt vanuit een groot aantal plaatsen in Nederland meerdere keren per dag naar Berlijn. Zeker als de voordeligste treintickets uitverkocht zijn is de Flixbus een voordelig alternatief.

Eventueel kun je ook de trein en Flixbus combineren. Is bijvoorbeeld de trein op de heenweg uitverkocht, maar op de terugweg kun je nog wel een kaartje vinden? Neem dan heen de bus en terug de trein.

Daarnaast kun je ook vliegen naar Berlijn. Net als bij de trein kun je vaak voordelige tickets vinden als je op tijd zoekt. Goede zoekmachines zijn Tix.nl of Cheaptickets.nl.